torsdag 15. desember 2011

Julekonfekt- flere oppskrifter

Her kommer flere oppskrifter etter helgas bakedag.
Denne gangen er det Daimtrøfler og Marsmallows :)

Daimtrøfler:

 Ingredienser:
1 dl kremfløte
50 g smør
300 g kokesjokolade
1 dl kesam
2 ss konjakk (se tips)
4 stk Daim (se tips)

Pynt:
brunt sukker (se tips)

Fremgangsmåte:
Kok opp fløte og smør i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett sjokoladen oppdelt i biter. Rør til sjokoladen har smeltet.




Rør inn kesam og konjakk (se tips). La blandingen avkjøles i kjøleskapet i 30 min.

Hakk opp Daim i små biter og rør inn i sjokolademassen. Sett tilbake i kjøleskapet til massen har stivnet helt.

Form trøffelen til kuler med hendene (dette er litt klissete, så du må vaske hendene innimellom) og rull dem deretter i brunt sukker.

Tips:
Du bruker 4 enkle Daim til denne oppskriften (1 stk veier 56 g).

Konjakk kan sløyfes helt eller byttes ut med likør eller vanlig kaffe.

I stedet for å rulle kulene i brunt sukker, kan de rulles i kakestrøssel, melis eller kakao.





Konfekten oppbevares kjølig.


Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette er en real sukkerbombe :) Men den smaker godt og passer perfekt til kaffen. Også er det jo lov å kose seg litt ekstra i jula da ;)


Marshmallows med lynghonning:

Ingredienser:
6 gelatinplater
60g eggehvite (ca 2 stk)
20g lynghonning
1 dl vann
200g sukker
Evt noen dråper konditorfarge

Fremgangsmåte:
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 10 minutter.
Pisk eggehvite og honning halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser.
Bland sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup.
Danner det seg skum langs kanten på kjelen tas dette av med en skje. Har du et sukkertermometer skal det vise 120grader. (Jeg brukte et digitalt termometer som jeg lot ligge i vannet hele tiden. Da kunne jeg følge med temperaturen underveis. Koketiden min ble litt lengre enn 4-5 minutter).
Hvis du ikke har termometer (som går over 120grader), kan du gjøre kuleprøven: Ta litt av sirupen du har laget på en teskje og dypp den i en kopp med kaldt vann. Etter noen sekunder vil du kunne rulle en myk kule av sirupen dersom temperaturen er riktig.
Er sirupen for myk til å rulle en kule av, må den koke lengre. Er den for hard slik at du ikke kan rulle kule, er temperaturen for høy. Man kan da prøve å tilsette litt vann og røre det ut i sirupen. Dette kan føre til at sukkeret krystalliseres og da kan det ikke brukes.
Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går for halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen.
Pisk så marengsen på full hastighet i 1 minutt. Den skal være varm.
Kryst vannet ut av den bløte gelatinen og ha den i marengsen. Pisk til den er kald. 
Fordel massen i flere boller og tilsett noen dråper konditorfarge - dersom du vil ha de i ulike farger. 
Dryss litt melis på et bakepapir og stryk massen utover i ca 1 1/2 cm tykt lag. Dryss melis over og la massen stivne i ca 30 minutter.



Kutt marshmallowsen i biter og rull de i melis.




Dette med å lage den sirupen kan høres litt komplisert ut, men det var ingen problem da jeg brukte termometer :)



I morgen kommer oppskriften på karamellene - som er min desiderte favoritt :0)

God kveld.

1 kommentar:

  1. nam! har ikke hørt om noen av disse før, så det skal bli artig å prøve:-D

    SvarSlett