mandag 19. desember 2011

Julehilsen på glass og bordpynt :)

Nå har jeg en dag igjen på jobb, også er det juleferie på meg :0)
Har ikke ord på hvor deilig det skal bli... Hver dag skal nytes
S A K T E ;)

Det er alltid vanskelig å finne gaver til de eldre. Farmor, feks - hvert år er like vanskelig.
I år gir jeg henne en liten førjulsgave også.
Et glass med hjemlaget godis.
Har tatt et syltetøyglass og pyntet det med papir, bånd og klipp og lim :) Til og med en gammel gardin som pynter lokket... :P
Tror hun kommer til å syns det er koselig. Tross alt en del hardt arbeid bak de godisene ;)






Slenger også på noen bilder av borddekkingen fra helgas middagsselskap hos oss.
Og med det ønsker jeg dere alle en riktig god jul :0)



Servicet er et juleservice fra Disney, og jeg eeelsker det. Tar bort hverdagsservicet 1 desember, også bruker vi dette hele jula. Skal ta noen nærbilder av det i romjula. Hver tallerken har et motiv fra en konkret disney klassiker, men rammen rundt er lik. Love it!!


Glassene er krystall fra Praha. Anbefaler å kjøpe glass der, hvis man trenger. Masse fint og veeeldig fin pris ;)
Bestikket er Hardanger og heter Silje.
Soppene er kjøpt på Åhlens.




søndag 18. desember 2011

Julekonfekt - SUPERGODE FLØTEKARAMELLER :0)

Av alle julegodtene, er fløtekaramellene min desiderte favoritt.
Farlig gode, rett og slett...

Her kommer oppskriften - som flere har spurt etter :)

FLØTEKARAMELLER:

Ingredienser:
2 dl sukker
2 dl kremfløte
2 dl sirup
1-2 ss smør
1 dl mandler (hvis man vil)

Fremgangsmåte:
Bland sukker, fløte, sirup og smør i en vid kjele.
Kok massen i ca 45 minutter. Rør av og til, men ikke for ofte.
Har du et digitalt termometer som tåler høy varme, ha det gjerne i blandingen for å overvåke temperaturen. Den bør komme opp i rundt 120 grader.



Det viktigste er at massen tåler kuleprøven: Ta litt av blandingen på en skje og dypp i kaldt vann. Etter noen sekunder skal du kunne røre massen til kule. Er det for seig, må den koke lengre. Er den for hard har den kokt for lenge.
Dersom du vil ha mandler i, hakkes de opp og helles oppi massen.

Hell massen på et bakepapir i en form slik at den blir passe tykk. (Tenk på hvor tykke du vil ha karamellene.)
La det stivne, og del opp i biter.



Pakkes inn i det papiret du vil bruke. (Noe som ikke revner).



NAM NAM... :)


torsdag 15. desember 2011

Julekonfekt- flere oppskrifter

Her kommer flere oppskrifter etter helgas bakedag.
Denne gangen er det Daimtrøfler og Marsmallows :)

Daimtrøfler:

 Ingredienser:
1 dl kremfløte
50 g smør
300 g kokesjokolade
1 dl kesam
2 ss konjakk (se tips)
4 stk Daim (se tips)

Pynt:
brunt sukker (se tips)

Fremgangsmåte:
Kok opp fløte og smør i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett sjokoladen oppdelt i biter. Rør til sjokoladen har smeltet.




Rør inn kesam og konjakk (se tips). La blandingen avkjøles i kjøleskapet i 30 min.

Hakk opp Daim i små biter og rør inn i sjokolademassen. Sett tilbake i kjøleskapet til massen har stivnet helt.

Form trøffelen til kuler med hendene (dette er litt klissete, så du må vaske hendene innimellom) og rull dem deretter i brunt sukker.

Tips:
Du bruker 4 enkle Daim til denne oppskriften (1 stk veier 56 g).

Konjakk kan sløyfes helt eller byttes ut med likør eller vanlig kaffe.

I stedet for å rulle kulene i brunt sukker, kan de rulles i kakestrøssel, melis eller kakao.





Konfekten oppbevares kjølig.


Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette er en real sukkerbombe :) Men den smaker godt og passer perfekt til kaffen. Også er det jo lov å kose seg litt ekstra i jula da ;)


Marshmallows med lynghonning:

Ingredienser:
6 gelatinplater
60g eggehvite (ca 2 stk)
20g lynghonning
1 dl vann
200g sukker
Evt noen dråper konditorfarge

Fremgangsmåte:
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 10 minutter.
Pisk eggehvite og honning halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser.
Bland sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup.
Danner det seg skum langs kanten på kjelen tas dette av med en skje. Har du et sukkertermometer skal det vise 120grader. (Jeg brukte et digitalt termometer som jeg lot ligge i vannet hele tiden. Da kunne jeg følge med temperaturen underveis. Koketiden min ble litt lengre enn 4-5 minutter).
Hvis du ikke har termometer (som går over 120grader), kan du gjøre kuleprøven: Ta litt av sirupen du har laget på en teskje og dypp den i en kopp med kaldt vann. Etter noen sekunder vil du kunne rulle en myk kule av sirupen dersom temperaturen er riktig.
Er sirupen for myk til å rulle en kule av, må den koke lengre. Er den for hard slik at du ikke kan rulle kule, er temperaturen for høy. Man kan da prøve å tilsette litt vann og røre det ut i sirupen. Dette kan føre til at sukkeret krystalliseres og da kan det ikke brukes.
Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går for halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen.
Pisk så marengsen på full hastighet i 1 minutt. Den skal være varm.
Kryst vannet ut av den bløte gelatinen og ha den i marengsen. Pisk til den er kald. 
Fordel massen i flere boller og tilsett noen dråper konditorfarge - dersom du vil ha de i ulike farger. 
Dryss litt melis på et bakepapir og stryk massen utover i ca 1 1/2 cm tykt lag. Dryss melis over og la massen stivne i ca 30 minutter.



Kutt marshmallowsen i biter og rull de i melis.




Dette med å lage den sirupen kan høres litt komplisert ut, men det var ingen problem da jeg brukte termometer :)



I morgen kommer oppskriften på karamellene - som er min desiderte favoritt :0)

God kveld.

Heldig vinner :0)

Jeg har hatt noen travle dager nå, og derfor ikke vært inne på bloggen.
Så det var en svært hyggelig overraskelse som ventet meg da jeg endelig fikk satt meg ned i kveld.
For en liten stund siden ble jeg med på en loddtrekning hos Min Stil hvor premien var to flotte krus fra Wik & Walsøe.



Den heldige vinneren ble MEG :0)
Jeg samler på denne serien, så jeg ble hoppende glad. Så tuuusen takk til Min Stil for den superhyggelige overraskelsen.


For dere som venter på flere konfektoppskrifter...
De kommer i neste innlegg ;)


mandag 12. desember 2011

Hjemlaget julekonfekt - Oppskrifter

Etter en helg med julegaveshopping og nissefest, var det helt på sin plass å runde av uka med en bakedag på søndag. Jeg pakket bæreposer med tørrvarer, oppskriftsbøker og kjøkkenutstyr, og susa avgårde til venninna mi. Det har blitt en årlig tradisjon at jeg og to venninner møtes til bakst før jul.

Ambiøse og positive som vi er, plukket vi ut 7 sorter julekonfekt. Mye av det hadde vi aldri prøvd før, men vi hadde jo hele dagen, tross alt. Vi triplet de fleste oppskrifter, dro på oss forkle og satte i gang.

På planen stod:
- Fløtekarameller
- Konjakkuler
- Daimtrøfler
- Pikekyss
- Peppermynte
- Marshmallows
- Brente mandler

Fort gjort, sa vi...
Det ble ikke helt sånn...
Etter mye pisking, koking og røring, og trilling av kuler var vi ca halvveis... :)
Vi startet rundt kl 13 og da klokka nærmet seg 23.30 kunne jeg se enden på deling av marshmallows og pakking av karameller... Men mandlene måtte vi rett og slett droppe.
Litt småkvalm av sukker og melis, krøp jeg til køys i går og tenkte at neste år blir det ikke så mange sorter på en og samme dag :)
Men det var en hyggelig dag, kakeboksene ble fulle og venninna mi vartet opp med vått og tørt på en eksemplarisk måte. :)



Flere har spurt meg om oppskrifter så jeg tenkte jeg skulle dele de med dere her. Det er enkle oppskrifter, men det er tidkrevende. Så husk å beregne god tid.
I dag tar jeg for meg peppermynte, konjakkuler og pikekyss.


Peppermynte:

1 eggehvite
2-3 dråper peppermynteolje
250g siktet melis

Dette piskes godt sammen. Trill ut små kuler.
Man kan tre mokkabønder ned i kulene, eller gjøre som vi gjorde - rulle de i smeltet sjokolade.



Konjakkuler:

Marsipanpølse (hvis du er veeeldig flink, lager du marsipanen selv ;)
Konjakk
Kokesjokolade

Del opp pølsen i mindre deler. Massèr konjakk i marsipanen. (Du velger mengden selv avhengig av hvor mye konjakk du vil den skal smake)



Trill ut små kuler.



Smelt sjokolade over vannbad og rull kulene slik at de blir dekket av sjokolade.
La kulene avkjøle seg på et kaldt sted.



Man kan også bruke små pepperkakeformer. Vi lagde også noen hjerter.



Pikekyss

3 Eggehviter
90g Sukker
90g Melis
Konditorfarger

Formvarm stekeovnen til 120 grader C
Pisk eggehviten og sukkeret til marengs.
Tilsett melisen, og pisk den godt inn.
Del gjerne opp massen i flere boller og tilsett konditorfarge dersom du ønsker flere farger.




Bruk en sprøytepose, evt med tyll, og sprøyt pikekyssene på bakepapir.
Stek i ca 50min til marengsen blir tørr.







Ettersom vi sitter her nå da, med alle disse godsakene i hus, tenker jeg på et utsagn som jeg lener meg litt på akkurat nå...

Det er ikke hva man spiser mellom jul og nyttår som er så ille, det er det man spiser mellom nyttår og jul... :0)

Så da tenker jeg at vi skal kose oss med julekonfekt i jula med god samvittighet... ;)

Flere oppskrifter kommer de neste dagene.

Ha en fin mandagskveld.





torsdag 8. desember 2011

Julebakst

Det meste dreier seg om jul disse dagene... :) Må bare si at jeg eeelsker denne tida. Syns det er så koselig å komme hjem fra jobb og sette seg i sofaen i et rent hus, omgitt av lys og julepynt :)
Har såvidt kommet i gang med årets julebakst også. Pepperkaker og kromkaker ligger i kakeboksen, og nå skal jeg plukke ut hva neste ladning skal bli :)





Skal nemlig ha bakedag med to venninner på søndag. Det har blitt en årlig tradisjon, så det blir kos. Her i huset er vi ikke de største tørrkake- spis'erne, så det blir nok julekonfekt på søndagsplanen.
Tidligere år har vi laget karameller, konjakk-kuler og annet sjokoladegodt. Har fått bestilling av mannen på en STOR ladning konjakk- kuler, så da er den i alle fall bestemt. Syns også hjemlagde karameller er kjempe godt, så det er mulig at jeg skal lage det også. Også må jeg se om det blir et par ting til. Mye av julekonfektene er raske å lage, så da kan det jo bli flere sorter på en gang :)

På lørdag har jeg jobbfri og dagen skal brukes til en tur til Hadeland Glassverk sammen med mannen og et vennepar. Det har også blitt en juletradisjon.
Det er så utrolig koselig der, med mange tusen julelys, hest & slede og et flertall av små stabbur som inneholder butikker med alt fra sjokolade - honning - interiør og selfølgelig glass.
På kvelden er det nissefest med vennene våre.

Så det blir en sosial og koselig helg :)

Håper dere har en flott førjulstid. Hvis dere har noen gode oppskrifter på julekonfekt, tar jeg gjerne i mot tips :)


onsdag 7. desember 2011

10 julegaveforslag til venninna

I dag tenkte jeg å foreslå noen venninnegaver. De fleste av oss jenter kjøper venninnegaver, og det er jo hyggelig å kunne ha en liten ting til hverandre. Men så bør det ikke være for dyrt heller, spesielt ikke dersom man har mange å kjøpe til. Tanken som teller :)
Så her er 10 julegaveforslag til VENNINNA:

1. Et par koselige tekopper med julemotiv

2. Lunt og delikat pledd

3. Et par poser med trakte- te og litt sjokolade

4. En dekorert glasskrukke med hjemlaget julekonfekt

5. Matchende sjerf og hansker/votter/lue

6. Velværesett til badekar

7. Kinobilletter og "venninnedate"

8. En flaske vin og noen foto med mimretekst på baksiden

9. Lys/servietter/luktelys

10. Neglpleiesett og en delikat neglakk


Noen som har flere tips til gode venninnegaver? Tror det er noe mange ønsker inspill på... Kom gjerne med forslag... :)


  Reinsdyrservice fra Skeidar



 Avslappende olje, bildet er hentet fra Kanunatur.no


Julekonfekt, bildet er hentet fra aperitif.no


Fortsatt god onsdagskveld. Snart kjæm "ho" hælga ;)



tirsdag 6. desember 2011

10 julegaveforslag til HENNE

Julegaveinnkjøpene fortsetter, og i dag kommer jeg med 10 forslag til HENNE:

1. Abonnement på et blad hun liker (Interiør,mote osv)

2. Spa behandling

3. Velværesett til badekar

4. En god ansiktskrem

5. Konsertbilletter/showbilletter

6. Smykke/ring/øredobber

7. Lekkert undertøy

8. Fotoapperat (eller evt linse/blits til det man har)

9. Reisegavekort

10. Gavekort på klær (de fleste jenter vil handle klærne selv. Ikke så lett å vite hvordan det passer før det er prøvd. Så et gavekort til shopping er toppers :))


De fleste jenter er romantisk anlagt og lar seg imponere stort hvis mannen viser et fnugg av romantikk :) Så dette er en gylden anledning til å vise damene at dere menn faktisk kan være kreative.
- Lag en kurv med en flaske vin, sjokolade, favorittbladet hennes og kanskje en førjulsgave?
- Når huset er shinet til jul - be frua lene seg tilbake mens du tapper vann i karret med noen dråper lavendelolje, sett på litt stearinlys og rolig musikk, og mens hun bader og slapper av, lager du i stand en deilig kvelds og en kopp kakao med krem.
- Kom hjem med en juleinspirert blomsterbukett/oppsats, og vis at du syns det er koselig med julestemning i hjemmet.
- For å koble av i julestria: Skaff barnevakt og invitèr henne med på middag og kino

Nyt førjulstida folkens :)
Det er et helt år til neste gang.


Til slutt: Et inspirasjonsbilde fra Cathrine Kullberg's flotte dekorasjoner.


mandag 5. desember 2011

10 julegaveforslag til HAN

I disse julegavehysteri- tider kan det være fint å hente litt inspirasjon rundt om kring. Ofte vet man ikke helt hva man skal finne på å gi i gave, og det tyder gjerne på at vi har for mye, rett og slett.
Men det er jo likevel hyggelig å kunne glede hverandre med en gave eller to, så her kommer mine forslag til gaver til HAN:

1. Øretelefoner med god lyd

2. Billetter til stand- up show (eller annen underholdning han liker)

3. Abonnement på blad/avis (hvis han leser mye blader)

4. Moteriktig sjerf/lue/hansker (Fresher skikkelig opp en standard sort jakke)

5. Hotellweekend (Fjernt eller nært)

6. Verktøy (Alltid noe han ønsker seg)

7. Motorvarmer/ kupevarmer (Mannfolk er praktiske og liker praktiske gaver)

8. Kaffemaskin

9. Gavekort på klassisk massasje (Selv en matcho mann syns det er godt)

10. Klær/sko (Skjorte, cardigan, slips, t- skjorte, boksere/sokkere, ullundertøy, skihansker, slipsmål osv)

Håper dere fikk noen gode tips.
I fjor overrasket jeg mannen med bl.a billetter til Top Gear- showet i Oslo. Passet bra for en som liker biler og fart :)
Og hvis man har mye av alt mulig, kan en opplevelse være bedre enn å få ting man ikke har bruk for...?


I morgen legger jeg ut gaveforslag til HENNE... ;)

Fortsatt god mandagskveld. :)
Til slutt et herlig bilde fra han internetten:





søndag 4. desember 2011

Vinne Eames gyngestol? JA TAKK :)

Studio har nå en loddtrekning hvor man kan vinne en Eames gyngestol.
Vi har de ordinære Eames stolene i spisestua og tar gjerne i mot en gyngestol som passer perfekt inn med resten :)

-8

For å delta i konkurransen, gå inn på http://studiomag.no/?p=811

Tvi tvi :)